De eerste dagen van De keuken van Yvette

Het was wel spannend hoor, afgelopen week. Eerst alle voorbereiding voor de officiële opening van de De keuken van Yvette. Iedereen die eraan meegeholpen heeft om de start te bewerkstelligen, had ik uitgenodigd en natuurlijk moesten er de nodige hapjes voor gemaakt worden.

De hele week ben ik in de kookstudio bezig geweest, schoonmaken, laatste zaken ophangen en terwijl ik de hapjes maakte kon ik ook mooi het fornuis eens uittesten. Maar goed ook, want de oven is dermate super-de-luxe dat ik eerst de handleiding moest downloaden voor een complete beschrijving van alle mogelijkheden. Maar het is gelukt, uiteraard.

Processed with Moldiv

De opening was super geslaagd, echt heel gezellig en ontzettend fijn om iedereen in de keuken te mogen ontvangen. Op tafel lagen mijn (eindelijk klaar!) visitekaartjes tussen de lekker hapjes (roedjak met komkommer en appel, pittige gehaktballetjes, Indische pasteitjes en lempers). Leuk dat iedereen zo enthousiast was over de hapjes. Een prominente plek in de kookstudio heeft trouwens de oude wadjan van mijn vader. Jammer genoeg kan deze niet meer gebruikt worden, maar met zijn wadjan is papa ook een klein beetje bij me.

Zondag was ik weer in de kookstudio, nu om de allereerste echte activiteit van De keuken van Yvette voor te bereiden: Zakenmam Marieke Anthonissen had de ruimte de hele dag gehuurd, inclusief catering, voor haar zomertour!

Marieke arriveerde maandagochtend vroeg, net nadat ik de volle boodschappentassen in de keuken had neergezet. Na een eerste kop thee en koffie, uiteraard van Beans & Leafs, zijn we aan de slag gegaan. Marieke met de voorbereiding van haar coach dag en ik in de keuken. De gasten van Marieke waren rond 10 uur aanwezig en vanaf dat moment werd er hard gewerkt aan de grote tafel.

Image 15.06.2015 15.43.39 1327Om de hoek, in de keuken, had ik mijn eigen taken. De soep moest afgemaakt worden en de broden gesneden. Omdat een van de dames vanwege een allergie geen gewone tarwe kan eten, had ik ook een boterkoek van speltmeel gemaakt. Die bleek in zeer goede aarde te vallen, en niet alleen bij de spelt-dame!

De sandwiches maakte ik ook voor een deel van speltbrood en niet alle sandwiches waren met vlees of vis, dus voor de vegetarische dame was er ook genoeg keuze. De lunch was compleet met een heerlijke verse vruchtensalade en een hartige Indische snack, lemper, voor de liefhebbers.

Hoewel je natuurlijk zelf heus wel weet of de soep, je broodjes en de fruitsalade lekker zijn, het is altijd weer de vraag of anderen dat ook vinden. Maar de onzekerheid die ik had, was compleet verdwenen na de fijne complimenten die ik mocht ontvangen. Toen ik ’s avonds moe op de bank zat en door een ‘ping’ uit mijn telefoon op de recensie van Marieke werd geattendeerd, was mijn onzekerheid uiteindelijk helemaal verdwenen.

In de eerste week deze mooie resultaten, ik ben er super blij mee. Op naar de volgende activiteit, wanneer ben jij er bij?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van De keuken van Yvette? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief!

De kookstudio komt er aan!!!

1.    EEN KOOKSTUDIO?

Afgelopen jaren heb ik een passie voor koken gekregen. Met name Indisch koken. De heerlijke geur in mijn neus, de smaak in mijn mond en het is alsof mijn vader weer even naast me staat. Koken heb ik niet van hem kunnen leren, hij was te snel niet meer bij ons. Afgelopen jaren heb ik zijn recepten gevonden en verzameld. Mijn expeditie in de keuken deel ik sinds november vorig jaar via mijn blog hier en sinds februari heb ik ook een Facebook pagina. Hierop schrijf ik onder meer mijn ervaringen in de zoektocht naar de gerechten van ‘vroeger thuis’. Langzaam is het idee ontstaan om zelf een kookstudio te beginnen, waar ik onze Indische familierecepten kan delen met anderen zodat ze nooit verloren zullen gaan. Ik onderzoek nu de haalbaarheid van een kookstudio. Zou ik daar mijn boterham mee kunnen verdienen? Kan ik een ruimte vinden, kan ik het vervolgens inrichten? Ik ontdekte dat er veel bedrijfs- en winkelpanden te huur staan, maar dat ze niet allemaal geschikt zijn voor een kookstudio. En duur zijn ze vrijwel allemaal. Moet ik het opgeven? Nee, want ik stuitte op een bericht van Kookstudio Annet uit Kwadijk, onder de rook van Purmerend! Annet wil haar kleine, gezellige kookstudio laten overnemen. Een lang verhaal in het kort: het is een absolute once-in-a-lifetime opportunity! Image 18.03.2015 18.13.49 1145 (1) In deze kookstudio zou ik alle activiteiten kunnen opzetten die ik in gedachten heb. Het is plug-and-play: sleutel overdragen en ik kan gaan starten!

2.    MIJN VERDIENMODEL

Deze kookstudio wordt geen studio waar je alleen maar exclusieve, haute cuisine gerechten maakt, het worden juist de gewone, betaalbare gerechten, die je thuis op een gewone doordeweekse dag op tafel kunt zetten. Ik bied kookworkshops en kookcursussen aan. Uiteraard zijn de kosten afhankelijk van de soort workshop, workshops die de hele dag duren zijn inclusief lunch en kosten € 55 – € 60. Er zijn ook workshops voor een middag of avond, deze kosten € 45 – € 50. De kookcursus bestaat uit 5 middagen of avonden en kost € 200. Een onderwerp als voorbeeld: Maak je eigen rijsttafel voor 8 personen. Alle gerechten die je in de eerste 4 lessen maakt, worden op jouw naam ingevroren. De laatste les maken we de gerechten die je niet kunt invriezen. Uiteindelijk neem je alle gerechten mee naar huis en kan je iedereen imponeren met jouw zelfgemaakte rijsttafel! Ik zal de kookstudio ook per dagdeel gaan verhuren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan teambuilding bijeenkomsten voor zakelijke teams, hobby koks die eens een workshop willen geven, wijnproeverijen etc. Huur per dagdeel is € 150. Naast de activiteiten van de kookstudio zal ik ook catering verzorgen: Indische snacks en rijsttafels. De kookstudio zal mijn werklocatie zijn.

3.    EN WAAROM WIL IK DAT JIJ DIT LEEST?

Om de overname te kunnen uitvoeren heb ik investeerders nodig, zo simpel is het. De overname van de kookstudio, inclusief huurcontract, inventaris, goodwill en de aanschaf van een auto kan ik niet uit eigen middelen halen. Ik zoek mensen die mij willen helpen om te kunnen starten. En daarom kom ik bij jou!

4.    WAT IS HET PLAN?

Via crowd funding wil ik het benodigde bedrag bij elkaar gaan krijgen. Hoe kan jij mij hierbij helpen? Hiervoor zijn de volgende mogelijkheden:
  •  Koop een voucher. Je kunt kiezen uit een voucher voor een workshop met of zonder lunch. Ook kan je een voucher kopen om de kookstudio een dagdeel te huren en er zijn ook vouchers voor de kookcursus. Omdat je met de vouchers vooraf betaalt, geef ik je korting op de normale prijs. De vouchers kosten:
    • Workshop excl. lunch € 40
    • Workshop incl. lunch € 50
    • Huur studio per dagdeel € 135
    • Kookcursus, 5 dagdelen, € 175
De vouchers zijn een jaar geldig.
  • Je leent mij een bedrag tussen € 100 en € 1000. Ik geef je 4% rente op jaarbasis, dat is beduidend meer dan je nu op je spaarrekening krijgt. De rente betaal ik per kwartaal achteraf. Aflossing van het gehele bedrag vindt plaats na 1 jaar.
  • Leen je mij een bedrag vanaf € 1000 dan geldt hetzelfde met betrekking tot de rente: 4% rente, betaling per kwartaal achteraf. Aflossingstermijnen worden individueel besproken en contractueel vastgelegd. Deze groep investeerders mag mijn business plan inzien. Ook krijg je een gratis workshop voor 2 personen! Dit geldt voor elk jaar dat de lening loopt.
Het is mijn bedoeling om op deze manier € 20.000 bij elkaar te krijgen waardoor ik een vliegende start kan maken.

5.    WAT NU?

Nu je weet wat ik wil gaan doen, is het tijd voor actie. Je hoeft nog geen geld over te maken, maar ik wil wel graag weten of je me wilt/kunt helpen zodat ik weet of mijn plannen haalbaar zijn. Wat je reactie ook is, geef het alsjeblieft door. Als je antwoord is ‘Ja, ik wil je helpen’, geef dan aan hoe en met welk bedrag. Als iedereen voor 15 april antwoordt, kan ik eind april nog de volgende stap gaan zetten. Natuurlijk ga ik ervan uit dat ik door kan gaan en ik start dan op 1 mei. De leningen zullen per die datum contractueel vastgelegd worden, de vouchers zijn in de eerste week van mei beschikbaar. Met jouw hulp zullen de eerste workshops al in mei worden gegeven, hoe geweldig is dat?!

6.    JIJ BENT AAN ZET!

Vind je het leuk, wat ik ga doen? Gun je mij die vliegende start? Kom je een keer bij mij koken? Mail me en laat me weten hoe je me wilt helpen. En houd dan in ieder geval 13 juni 2015 vrij in je agenda voor de feestelijke opening van Kookstudio Uit de keuken van Yvette! Dank je wel voor het lezen, dank je wel voor je steun! Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van De keuken van Yvette? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief!

Blog

door | jun 17, 2015 | 0 Reacties

Yvette Luikinga

Yvette Luikinga

Hier kan elke tekst die nodig is staan

Oproep tot aktie!