Vega Loempia’s met Sambalsaus

0 Reacties

 

Vroeger thuis werden er eigenlijk weinig loempia’s gemaakt. Als mijn vader hapjes maakte, dan waren het lempers, bapoa’s en risolles. 

Ik heb ontdekt dat het maken van loempia’s helemaal niet zo tijd intensief is als die andere hapjes en het is dus ideaal voor als je onverwacht visite krijgt. Of natuurlijk voor als je gewoon een lekker hapje wilt!

Ik maak de loempia’s graag zonder vlees en kip, dat is fijn voor vegetarische gasten. Maar vullen met garnalen, hamblokjes, stukjes gare kip etc is uiteraard mogelijk. Hieronder het recept zoals ik de loempia’s in mijn eetcafé maak. Wij serveren dit met zelfgemaakte sambalsaus en daarvan geef ik je hieronder ook het recept.

NB Loempia’s vullen en rollen is een handigheidje die je moet leren. Het is mijn ervaring dat je de mooiste loempia’s krijgt door ze dubbel te rollen, dus in 2 loempia vellen. Dan scheuren ze niet bij het bakken en ook na invriezen en opnieuw bakken blijven ze mooi.

 

Ingrediënten:

  • Loempiavellen
  • Zonnebloemolie (ook om ze in te bakken)
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden of geperst
  • 1 zakje Chinese of Thaise wokgroenten (400 gr)
  • 1 bakje taugé (125 gr)
  • Evt 1 rode peper, fijngesneden
  • 2 eieren
  • Scheutje ketjap light
  • 2 maggi blokjes

Bereiding:

  1. Klop de eieren met wat peper en zout. Bak er een omelet van en snijd deze in kleine stukjes.
  2. Verhit 2 el olie in een wok en bak de knoflook en evt de rode peper snel aan. Voeg de wokgroenten toe en roerbak ongeveer 5 minuten.
  3. Voeg de taugé en de omelet stukjes toe en breng op smaak met de maggiblokjes.
  4. Leg een loempiavel met een punt naar je toe op je werkblad. Schep 1,5 el vulling op het vel, net onder het midden.
  5. Sla de onderste punt van het vel nu over de vulling heen, trek het strak over de vulling en rol tot ongeveer de helft van het vel op.
  6. Vouw de linker en rechter punten nu naar binnen. Kwast de bovenste punt van het vel in met wat water en rol strak dicht.
  7. Rol nu de loempia in een tweede vel op dezelfde manier strak op, met water plak je de laatste punt goed dicht.
  8. Verhit de olie (frituurpan kan ook!). Zorg voor minimaal 5 cm olie in de pan. Meteen eten: frituur de loempia’s tot goudbruin, ongeveer 4-5 minuten. Om in te vriezen en later opnieuw te frituren: frituur 2 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier. 
  9. Als je loempia’s wilt invriezen, doe ze dan per stuk in een stukje plastic folie (of een plastic boterhamzakje). Dan plakken ze niet aan elkaar en blijven ze heel. 

Sambalsaus:

  • 6 sjalotten
  • 12 tenen knoflook
  • 2 blikjes tomatenpuree (van 70 gr)
  • 6 el sambal oelek
  • 18 el tomatenketchup
  • 3 el ketjap manis

Doe alle ingrediënten in de uienhakker en hak tot een hele gladde saus. Heerlijk op de loempia!

 

Selamat makan – Eet lekker!

Benodigde tijd

(voor ongeveer 20 loempia’s)

Bereiding: 45-60 minuten