Babi Ketjap

19 jul 2015 | 0 Reacties

Vraag 10 Indo’s naar een recept, voor welk gerecht dan ook, en je krijgt 10 verschillende antwoorden. Dit recept voor babi ketjap heb ik van mijn moeder, zo kreeg ik het vroeger thuis ook. Ik weet nog precies in wat voor schaaltje ze dit maakte, lekker zwart aangekoekt met het sudderende vlees erin, ken je die schalen nog?

Heel eenvoudig om dit te maken en schrik niet van de speklappen. Velen waren vooraf argwanend maar toen ze het proefden waren razend enthousiast. Je kunt de helft van de speklappen vervangen door hamlappen, maar houdt er rekening mee dat dit vlees dan sneller droog kan worden.

 

Ingredienten:

 • 500 gram speklappen
 • 2 tenen knoflook
 • 1 tl nootmuskaat
 • 1 tl zout
 • 1 tl peper
 • 4 el ketjap manis (zoet)
 • 1 el ketjap asin (zout)

Bereiding

 1. Snijd de speklappen in reepjes van ongeveer 1 cm breed en doe ze in een ovenschaal.
 2. Pers de knoflook over de speklapjes.
 3. Strooi de nootmuskaat, zout en peper over het vlees. Voeg de beide soorten ketjap toe. Roer goed door.
 4. Zet de schaal in de oven, 200 graden C, 60-70 minuten. Roer regelmatig door. Het spek moet donker en doorbakken zijn, dus laat het zeker nog even langer in de oven als het niet donker genoeg is!

Eet lekker, selamat makan!

 

Salon Rambut – Tong Tong Fair 4 september 2023

Op maandag 4 september sta ik alweer voor de 4e keer op de Tong Tong Fair op het Malieveld in Den Haag. Dit keer maak ik een grappige variant op de kapsalon, een Indische kapsalon die dan natuurlijk Salon Rambut moet heten. 

Ik maak deze variant met de Babi Ketjap zoals boven beschreven en maak ‘m af met een lekkere sambalsaus:

1 sjalot, 1 el sambal oelek, 1 el tomatenpuree, 2 el tomatenketchup, 2 tenen knoflook, 1 el ketjap manis. Goed samen fijnhakken (ik haal de staafmixer er nog een keer doorheen zodat het in een fles kan). In de koelkast zeker 14 dagen goed te houden.

De Salon Rambut maak je als volgt:

In een schaaltje doe je een portie gebakken frites (300 gram). Daarop een portie warm gemaakte babi ketjap (200 gram) en een plakje kaas (in stukjes gesneden). 

Dit laat je even in de oven smelten. Vervolgens bestrooien met fijngesneden sjalot, wat sambalsaus erop en aftoppen met gesneden ijsbergsla.

Selamat Makan!

 

 

 

Benodigde tijd

Bereiding: 30 minuten

Oven: 60-70 minuten

Print het recept:

Babi Ketjap – pdf