Gehakt Pangang (Frikadel Pan)

24 feb 2017 | 0 Reacties

Als ik aan gehakt pangang denk, ben ik altijd weer even terug in Wijk bij Duurstede. In de kleine keuken, met de elektrische oven bovenop de koelkast, met daarin de schaal met gehakt pangang. Weer dat geëmailleerde schaaltje trouwens, waarin ook de babi ketjap in gemaakt werd.

De koelkast trouwens, dat was zo’n klein, laag koelkastje. Met een ienie-mienie vriesvakje bovenin, die ken je wel. Misschien heb jij wel zo’n koelkast? Die kleine koelkast was blijkbaar groot genoeg voor een gezin met drie kinderen. Ik verbaas mij daar soms heel erg over. Ik heb ‘maar’ twee kinderen, en mijn grote Amerikaan puilt soms uit van het vele voedsel.

Anyway, de gehakt pangang. Mijn moeder kookte vroeger niet vaak Indisch, dat deed mijn vader altijd. Heerlijk koken, dat kon hij. Maar de gehakt pangang, dat deed mijn moeder altijd. En ze maakte altijd te veel, zodat we de dag erna gehakt pangang op brood konden meenemen naar school. Dat was bijna nóg lekkerder dan de warme maaltijd de dag ervoor!

De gehakt hoort heel zacht te zijn en dat wordt bereikt door er een-op-een aardappelen door de mengen. Dus 1 kilo gehakt en 1 kilo gekookte, geprakte aardappelen. Een beetje pit krijgt het als je bovenop wat rode pepers meebakt.

 

 

Ingrediënten:

  • 1 kilo gehakt half-om
  • 1 kilo gekookte aardappelen, afgekoeld en geprakt
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 2 tl nootmuskaat
  • 2,5 tl zout
  • 0,5 tl peper

Bereiding:

  1. Alle ingrediënten doe je bij elkaar en meng je goed door elkaar.
  2. Doe het mengsel in een ovenvaste schaal. Mijn schaaltje is 15:20 cm. Gebruik in elk geval niet een te grote schaal, het gehakt moet niet te plat zijn maar lekker juist lekker dik.
  3. Zet de schaal nu een uur in een voorverwarmde oven van 190 graden C. Test even of het gaar is.

Eet lekker, selamat makan!

 

 

Benodigde tijd

Bereiding: 45 minuten, oventijd 60 minuten