Kering Tempeh

17 Sep 2016 | 0 Reacties

Dit is een topper bij mijn Workshops Indisch Koken. Of je nou vegetarisch bent of niet, het is één van de gerechten die echt bij een uitgebreide rijsttafel horen.

Ik heb dit recept gekregen van Yvonne, zij was er bij op de allereerste ‘Open keuken van Yvette’ waarbij mensen hun eigen recepten kwamen koken en delen met de groep. Vanaf dat moment hoort Yvonne’s tempeh recept bij mijn workshops, zó lekker is het!

De tempeh wordt in dunne reepjes gesneden en krokant gefrituurd waarna het wordt gekarameliseerd in een stroop van met name gula djawa. Heerlijk heerlijk, echt, het proberen waard!

Ingredienten:

  • 1 blok tempeh (ong 400-450 gr)
  • 0,5 bol knoflook
  • 1,5 schijf gula djawa (Javaanse (palm)suiker)
  • 1,5 tl gewone witte suiker
  • 1 tl assem (tamarinde)
  • 2 el gefruite uitjes (kant en klaar)
  • 2 lomboks (rode pepers)
  • 0,5 tl laos
  • 2 salam blaadjes
  • 1 fles zonnebloemolie

Bereiding:

  1. Snijd de tempeh in dunne reepjes, de knoflook in dunne plakjes en de lombok in schuine dunne plakjes.
  2. Frituur in gedeelten de tempeh in een ruime laag olie tot het bruin en krokant is. Laat uitlekken in een vergiet met keukenpapier. Frituur vervolgens de plakjes knoflook en lombok. Leg deze ook in het vergiet, bovenop de tempeh.
  3. Doe ongeveer 2-3 el van de gebruikte olie in een wadjan of wok en fruit kort de laos en de salam. Voeg de in kleine stukjes gehakte gula djawa, de assem en een klein kopje water toe, net als de suiker en een snuf zout. Laat inkoken tot het stroperig wordt, kijk uit dat het niet verbrandt!
  4. Voeg nu de gefrituurde tempeh, knoflook, rode pepers en de gefruite uitjes toe en schep om totdat de stroop alles volledig gekarameliseerd heeft.

Dit gerecht is heerlijk als onderdeel van een complete uitgebreide rijsttafel, maar serveer het ook eens bij een nasi goreng of bami maaltijd!

Benodigde tijd

Bereiding: 45 minuten

Print het recept:

Kering Tempeh – pdf

'De keuken van Yvette'
Wageningseberg 1
3825 GR Amersfoort