Rendang

0 Reacties

Rendang van rundvlees. Een van de lekkerste Indische gerechten. En een gerecht waar je een ontelbare hoeveelheid recepten van op het internet kunt vinden. Met het recept van mij erbij wordt het ontelbaar-plus-één!

Dit recept heb ik samengesteld uit een aantal recepten, van mijn familie en van het internet. Zoals het nu is, vind ik tot nu toe de lekkerste variant. Ik houd van koken, maar ook van gemak, daarom maak ik mijn rendang altijd in de slowcooker. Op het vuur in een sudder/braadpan kan natuurlijk ook, maar pas op dat het niet droog kookt en aanbrandt!

Ingrediënten:

  • 1 kilo runder- of sucadelappen. Zeker niet mager, gesneden in flinke dobbelstenen
  • 4 kruidnagels
  • 3 salamblaadjes
  • 1 dikke of 2 dunne sereh stengels
  • 2 steranijs
  • 2 tl assem (tamarinde)
  • 5 el geraspte kokos, geroosterd
  • 1 blik dikke santen (400 ml, kokosmelk)

Boemboe (kruidenpasta):

  • 2 uien
  • 4-5 tenen knoflook
  • 3-4 rode pepers
  • 5 kemiri’s (geroosterd en fijn gewreven in de vijzel)
  • 2,5 cm laos (of 1 tl gemalen)
  • 2 cm djahe (gember, of 1 tl gemalen)
  • 1,5 cm koenjit (geelwortel, of 1 tl gemalen)
  • 0,5-1 tl zout (naar smaak)
  • 4 blaadjes djeroek purut
  • peper naar smaak
  • 1 tl nootmuskaat
  • 2-3 tl gula djawa

Bereiding:

  1. Maak van de boemboe ingrediënten een smeuïge pasta door dit fijn te malen in de keukenmachine. Voeg een serieuze scheut olie bij tot het echt een pasta is!
  2. Doe de blokjes vlees in een kom en verdeel de assem goed over het vlees. Hierdoor wordt het vlees mals, net als een scheut azijn of rode wijn bij de sudderlappen.
  3. Fruit de boemboe in een braadpan goed aan. Doe de kruidnagel, steranijs, salam en sereh erbij en fruit nog even. Overigens doe ik deze laatste ingrediënten altijd in een kruidenbuil zodat ik alles later in een keer uit de saus kan halen. Doe nu het vlees in de pan en braad even aan alle kanten aan.
  4. Als je ook een slowcooker gebruikt, nu gaat alles in de slowcooker en je giet er het blikje kokosmelk bij. Even doorroeren en laat de slowcooker zijn werk doen. Ik zet het altijd 2 uur op high en 6 uur op low.
  5. Op het fornuis giet je natuurlijk ook de kokosmelk erdoor, roer door en laat zeker 3,5-4 uur sudderen. Roer regelmatig en als het te dik en te droog wordt voeg je een scheutje water toe.
  6. Als het vlees lekker mals is, dan roer je voorzichtig, zonder het vlees stuk te roeren, de geroosterde kokos toe. Hierdoor wordt de saus heel dik.

Heerlijk met witte rijst en sambal goreng boontjes!

Selamat makan – Eet lekker!

Benodigde tijd

Bereiding: 45 minuten

Stooftijd: 3,5-4 uur

Print het recept:

Print: Rendang – pdf

'De keuken van Yvette'
Wageningseberg 1
3825 GR Amersfoort