Rendang

0 Reacties

 

Rendang van rundvlees. Een van de lekkerste Indische gerechten. En een gerecht waar je een ontelbare hoeveelheid recepten van op het internet kunt vinden. Met het recept van mij erbij wordt het ontelbaar-plus-één!

Dit recept heb ik samengesteld uit een aantal recepten, van mijn familie en van het internet. Zoals het nu is, vind ik tot nu toe de lekkerste variant. Ik houd van koken, maar ook van gemak, daarom maak ik mijn rendang altijd in de slowcooker of – als het echt snel klaar moet zijn, op de snelkook functie. Bij de slowcooker of de snelkook functie hoeft je geen water toe te voegen.

Op het vuur in een sudder/braadpan kan natuurlijk ook, voeg dan ongeveer 500 ml water toe voordat je het vlees toevoegt en pas op dat het niet droog kookt en aanbrandt. Roer regelmatig en voeg als het nodig is steeds een scheutje warm water toe.

Ingrediënten:

  • 1 kilo runder- of sucadelappen. Zeker niet mager, gesneden in flinke dobbelstenen
  • 5 salam blaadjes
  • 4 djeroek poeroet (limoenblad)
  • 1 sereh (citroengras)
  • 3 cm djahé (gember, in stukken van 1 cm gesneden)
  • 0,5 blok (100 gram) santen (kokos crème)
  • 3 el geraspte kokos

Boemboe (kruidenpasta):

  • 2 middelgrote uien
  • 6 tenen knoflook
  • 1 tl koenjit
  • 1 tl laospoeder 
  • 5 el sambal oelek

Bereiding:

  1. Snijd het vlees iets groter dan dobbelsteenformaat. Laat vooral het vet zitten, dit geeft de smaak!
  2. Hak de uien, knoflook, koenjit, laos en sambal in de uienhakker tot een fijne boemboe. Het moet een gladde pasta worden.
  3. Fruit de boemboe in een braadpan even aan, Voeg de salam, djeroek poeroet, djahé en de sereh toe en fruit nog 2-3 minuten door.
  4. Voeg de santen toe en laat helemaal smelten en oplossen in de boemboe.
  5. Voeg nu de blokjes vlees toe. 
  6. Zet de slowcooker aan op low en 8 uur. High op 4 uur kan ook. En snelkook functie zet ik altijd op 60 minuten.
  7. Als het vlees mals genoeg is, roer je er de geraspte kokos doorheen. Het lekkerst is om de rendang pas de volgende dag te eten!

Heerlijk met witte rijst en sambal goreng boontjes!

Selamat makan – Eet lekker!

Benodigde tijd

Bereiding: 30 minuten

Stooftijd: 3,5-4 uur