Risolles

31 Okt 2016 | 0 Reacties

Ik ben gek bent op risolles: gefrituurde met ragout gevulde flensjes.Toen ik klein was, maakte mijn vader elk jaar met Oud & Nieuw risolles, bapao en pasteitjes. Voor mij horen deze hapjes bij Oud & Nieuw, zoals de meeste mensen dat met oliebollen hebben. Die hadden we overigens ook, oliebollen. En appelflappen. En, in mijn herinnering, aten we die dag echt alleen maar hapjes. Op Nieuwjaarsochtend mochten we eten wat er over was, nadat we buiten alle rommel van het vuurwerk hadden opgeveegd.

Een heerlijke herinnering aan mijn vader, hij en de risolles zijn voor mij onlosmakelijk met Oudejaarsavond verbonden.

Omdat mijn vader al sinds 1990 niet meer bij ons is, ben ik een aantal jaren geleden zelf maar eens begonnen met deze hapjes te maken. De risolles lukten, tot mijn grote vreugde, meteen goed. En dus maak ik ze nu zelf elk jaar weer.

 

Ingrediënten:

Voor de vulling:

  • 1 kg gehakt hoh
  • 1 grote prei (gesneden)
  • bosje selderij (fijn gesneden)
  • 75 gr geraspte worteltjes
  • 2,5 tl nootmuskaat
  • 3 rundvleesbouillon tabletten
  • 1 tl zout (of naar smaak)
  • 500 gr bloem

Voor de pannenkoekjes:

  • 500 gram bloem
  • 850 ml melk
  • 2 eieren
  • snuf zout

Paneren/bakken:

  • 2-3 eieren, geklopt
  • 1 doosje paneermeel
  • 1 fles zonnebloemolie

Bereiding

  1. Doe het gehakt in een wok met 1 kopje water. Rul het gehakt, voeg prei, selderij, wortel en smaakstoffen toe. Voor een pittige variant kan ook gehakte lombok of een lepel sambal worden toegevoegd. Laat het gehaktmengsel ongeveer een half uurtje pruttelen.
  2. Roer de bloem en de bouillon goed door elkaar (zo min mogelijk klontjes), roer dit door het gehaktmengsel tot het een stevige ragout is. Maak op smaak met peper en zout. Laat afkoelen.
  3. Maak het pannenkoekenbeslag van de bloem, melk, ei en zout. Bak hier dunne flensjes van, als het beslag te dik is voeg dan nog een beetje extra melk toe.
  4. Neem voor het vullen steeds een flensje en schep hier 2 lepels vulling op. Vouw dicht als een envelopje.
  5. Rol de risolles voorzichtig door het geklopte ei en vervolgens door de paneermeel.
  6. Verhit de olie en frituur de risolles totdat ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Lekker met chilisaus.

Benodigde tijd

Bereiding: 2-3 uur

Print het recept:

Risolles – pdf

'De keuken van Yvette'
Wageningseberg 1
3825 GR Amersfoort