Gisteren las ik op de Facebook pagina van Smulpaapje, van Susan Aretz, een heel leuk bericht waarin zij het stokje (de TAG) overnam van een andere Foodblogger Annemieke. Het onderwerp vind ik zó leuk, dat ik het stokje van Susan overneem. Het onderwerp is:

Hoe ziet mijn keuken eruit en wat staat er in?

Weet je wat nou zo leuk is, ik kan dit over maar liefst twéé keukens beantwoorden. Hier eerst over mijn keuken thuis, waar ik voor ons gezin kook maar van waar ik ook catering voor Vathorst en omgeving verzorg. Volgende keer over De keuken van Yvette, in Kwadijk. Waar weer heel andere dingen over te vertellen zijn!

Hoe ziet mijn keuken er uit?

Image 25.07.2015 05.35.44 1564Ik heb een mooie open keuken met waarschijnlijk de droom van menigeen: een kookeiland. De indeling en inrichting van de keuken heb ik helemaal naar eigen smaak kunnen doen bij de aankoop van dit huis. Aan het kookeiland heb ik 2 barkrukken staan, waar de man en ik elke dag starten met een kop koffie uit de luxe koffiemachine maar ook de werkdag altijd samen afsluiten met een wijntje tijdens het koken (de man zit, ik sta achter het fornuis).

Keuken 5Koken doe ik aan de Boretti, dat is toch wel mijn guilty pleasure. De bakplaat in het midden gebruik ik eerlijk gezegd niet heel vaak waar die voor bedoeld is, daar liggen altijd mijn ingrediënten en kookgerei! De oven is heerlijk breed, zodat ik veel tegelijk erin kwijt kan. Ik heb er ook een bijpassende pizzasteen bij zodat ik verse pizza voor het hele gezin in een keer kan bakken!

WAT STAAT ER OP MIJN AANRECHT?

Keuken 7Het aanrecht aan de ‘vaste kant’ is de natte kant, daar heb ik de spoelbak en links en rechts daarvan een aanrecht, ingesloten tussen de hoge apothekerskast en aan de andere kant de grote dubbele Amerikaanse koel/vrieskast. Als die ruimte nog niet voldoende is, draai ik mij om en heb ik naast het fornuis ook nog ruimte om te werken. Rechts naast mijn fornuis staat een groot dienblad met diverse soorten olie en azijn. En natuurlijk de schalen met fruit en groenten.

WELKE APPARATUUR IS ER VERDER NOG IN DE KEUKEN?

Wat ik net al noemdeKeuken 8: natuurlijk mijn koffiemachine! De dag begint hier slecht als onverhoopt de koffie op is! Wat ik verder ook intensief gebruik, met name voor de boemboe’s van mijn Indische gerechten, is de elektrische uienhakker. En ook al is elektrisch hakken super makkelijk, ik gebruik ook regelmatig een ouderwetse vijzel bij het bereiden van mijn boemboe’s.

De grote Amerikaanse koelkast is ook geweldig, altijd ijsblokjes en ijskoud water bij de hand. Sinds ik mijn catering ben begonnen, is de ruimte in zowel koel- als vrieskast niet meer genoeg en daarom heb ik in de schuur nog een extra vriezer en koelkastje staan! Verder heb ik nog een magnetron in de keuken, onder het koffieapparaat. En tja, noem het Rendangmaar, een waterkoker, een citruspers, een rijststomer (héél belangrijk!), een slowcooker (waar nu een heerlijke Rendang in staat te stoven), een Airfryer. En dan ben ik vast nog wel iets vergeten.

HANDIGE HULPJES?

WokgroentenNatuurlijk een absolute must: fijne dikke zware houten snijplanken en hele scherpe messen. De slowcooker en de rijststomer staan ook zeker hoog op mijn lijst ‘handige hulpjes’. En voor mijn Indische gerechten uiteraard een heerlijk grote wok!
Bovenkasten of planken?

Ik wil graag alles achter deurtjes. Boven en naast het aanrecht met de spoelbak heb ik kasten tot aan het plafond. Heel veel bergruimte, die nog wordt aangevuld met de kast achter in het kookeiland, door dat kastje is heel veel opbergruimte voor voorraad gecreëerd. De lades in het kookeiland, links en rechts naast het fornuis bieden ruimte voor pannen en héél veel kruiden.

WHAT’S IN MY FRIDGE?

Een aantal ‘vaste prik’ items zoals melk en yoghurt voor de kinderen. Sap voor in de ochtend, icetea en rivella. En altijd wijn, waarmee we onze werkdag afsluiten. Een laatje in de koelkast is mijn ‘Indo-laatje’: hier bewaar ik de trassi, gula djawa, asem, santen (kokos) en curry’s. Bovenin de koelkast altijd een verzameling potjes en flesjes, van augurk en pesto’s naar de diverse soorten sambal. In de deur van de koelkast vind je ook altijd een paar pakjes roomboter, voor als ik het om 10 uur ‘s avonds in mijn hoofd haal om nog even wat roomboterkoeken, chocolat chip cookies of zelfs spekkoek te bakken.

WHAT’S IN MY FREEZER?

Mijn vriezer heeft echt een heel diverse inhoud. In de deur heb ik altijd zakjes met heel veel rode pepers, djeruk purut en salam (blaadjes, voor de Indische keuken). Stukjes gember en laos. Sereh stengels en bakjes met gehakte selderij uit de tuin. Bakjes met leftovers, voor als iemand opeens extra vroeg of juist veel later moet eten. Vlees, kip en vis voor het geval dat. Brood natuurlijk. En de vriezer achter heeft mijn ‘werkvoorraad’. Zelfgebakken spekkoek. Nu een zelfgebakken appeltaart, die over was. Een aantal zelfgemaakte lempers, risolles, bapao en Indische pasteitjes. Oh ja, niet verder vertellen. Ook mini frikandelletjes voor bij onze vrijmibo.

EN WAT IN DE VOORRAADKAST?

Image 24.08.2015 16.42.15 1662Mijn voorraadkast, welke??? Ik heb overal wel wat staan maar weet gelukkig altijd wel alles te vinden. Ik heb altijd voldoende bloem, zelfrijzend bakmeel, chocolade en allerlei soorten suikers in huis (basterdsuiker in alle kleuren, kristalsuiker, rietsuiker) zodat ik kan bakken wanneer ik dat wil. Broodbeleg voor de kinderen als hagelslag en natuurlijk Nutella. Ontbijt cerials in allerlei soorten want puberdochter is nogal wispelturig. Blikken vol limonadesiroop. Te veel soorten rijst en pasta. Couscous ook inmiddels. Een lade vol met uien en knoflook. Twee lades met kruiden en smaakmakers. Laten we stellen dat wij niet snel hongerig hoeven te zijn!

HOE VAAK BEN IK IN DE KEUKEN TE VINDEN?

Sinds ik ben gestart met de Keuken van Yvette, ben ik heel veel in de keuken te vinden. Natuurlijk werk ik ook heel veel achter mijn laptop, om ideeën uit te werken, offertes te maken, administratie te doen en mijn social media bij te houden, ik ben vrijwel elke dag voor mijn zaak in de keuken bezig. Ik werk het liefst ‘s avonds in de keuken trouwens.

WAT ZOU IK NOG ANDERS WILLEN IN MIJN KEUKEN?

Ik heb mezelf beloofd dat ik bij voldoende winst uit de zaak mezelf een KitchenAid mag geven. Het hele goedkope apparaat wat ik nu heb moet aan alle kanten vastgehouden worden om bijvoorbeeld mijn bapao deeg goed te kneden. Maar hé, het werkt voorlopig nog, dus die KitchenAid is luxe. Heel graag zou ik ook een bijkeuken willen, om alles wat overzichtelijker en netter op te bergen. Maar eigenlijk is dit een beetje verwend gedrag, ik ben gewoon super blij en tevreden met mijn keuken!